Skip to main content

Græsk (sprog) Indholdsfortegnelse Oldgræsk og nygræsk | Folkenavnet | Slægtskab og forhistorie | Inddeling | Udtale | Se også | Referencer | Eksterne henvisninger | NavigationsmenugrccpgellgmypnttsdyejGreek, AncientCappadocian GreekGreekPonticTsakonianEastern Europe at the end of the 20th centuryList of declarations made with respect to treaty No. 148Greek in HungaryItaly: The Greek CommunityArkiveretLanguage Use in the United States: 201100562480XX1387174

Græsk sprog


IPAindoeuropæiske sprogGrækenlandCypernJugoslavienEgyptenBulgarienAlbanienTyrkietgræske alfabetfønikiske alfabetfønikiskelinear BantikkenoldgræsknygræsklatinHomerindoeuropæiskdansktyskengelskfranskrussiskindoariske sprogsanskrithindiurduiranske sprogavestiskpersiskkurdiskarmenskindoeuropæiskekurganbegravelserortografi










(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003ELuku003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="da" dir="ltr"u003Eu003Cpu003EI u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Fokusm%C3%A5ned/april_2019" title="Wikipedia:Fokusmåned/april 2019"u003Eapril 2019u003C/au003E fokuserer vi på u003Cbu003Eu003Ca href="/wiki/Wikipedia:Oprydning" title="Wikipedia:Oprydning"u003EKvalitetsforbedringu003C/au003Eu003C/bu003E af artiklerne.u003Cbr /u003EDer er også mulighed for at deltage i u003Ca href="/wiki/Wikipedia:WikiProjekt_Fodbold/Fokusm%C3%A5ned/april_2019" title="Wikipedia:WikiProjekt Fodbold/Fokusmåned/april 2019"u003Eapril måneds fodboldfokusu003C/au003E.u003Cbr /u003EDu kan desuden deltage i årets u003Ciu003Eu003Ca href="/wiki/Bruger:Ramloser/for%C3%A5rskonkurrence_2019" title="Bruger:Ramloser/forårskonkurrence 2019"u003Eforårskonkurrenceu003C/au003Eu003C/iu003E.nu003Ciu003Eu003Csmallu003E(u003Ca href="/wiki/Hj%C3%A6lp:Sitenotice" title="Hjælp:Sitenotice"u003ELæs her om sitenoticeu003C/au003E)u003C/smallu003Eu003C/iu003Enu003C/pu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());




Græsk (sprog)




Fra Wikipedia, den frie encyklopædi






Spring til navigation
Spring til søgning























Græsk
(Ελληνικά)
Talt i:
Østlige middelhavsområde


Talere i alt:
13 millioner[1](2012)




Sprogstamme:

Indoeuropæisk
 Græske sprog
  Græsk 

Skriftsystem:

Græske alfabet 
Officiel status
Officielt sprog i:

Grækenland Grækenland
Cypern Cypern
EU EU

Anerkendt mindretalsprog i:



  • Albanien Albanien[2]


  • Armenien Armenien[3]


  • Ungarn Ungarn[4]


  • Italien Italien[5]


  • Rumænien Rumænien[3]


  • Tyrkiet Tyrkiet[6]


  • Ukraine Ukraine[3]


  • USA USA[7]

Reguleret af:

Sprogkoder

ISO 639-1:

el

ISO 639-2:



ISO 639-3:
flere:
grc – Oldgræsk
cpg – Kappadokisk græsk
ell – Nygræsk (sprog)
gmy – Mykensk (sprog)
pnt – Pontisk græsk
tsd – Tsakonisk
yej – Jevanisk 

Idioma Griego.PNG
Den græsktalende verden      områder hvor græsk er det officielle sprog      områder hvor græsk tales af et mindretal

Græsk (græsk: Ελληνικά, IPA /e̞ˌliniˈka/ "hellensk") er en selvstændig hovedgren af de indoeuropæiske sprog med mere end 3500 års dokumenteret historie. I dag tales det af ca. 15 mio. mennesker i Grækenland, Cypern, det tidligere Jugoslavien, Egypten, Bulgarien, Albanien og Tyrkiet.


Græsk er siden det 9. århundrede f. Kr. blevet skrevet med det græske alfabet, der er afledt af det fønikiske alfabet, som blev bragt til Grækenland af fønikiske købmænd. Før dette skrev man det bl.a. med linear B-skriften og det kypriotiske syllabarium (skriftsystem med et tegn for hver stavelse).




Indholdsfortegnelse





  • 1 Oldgræsk og nygræsk


  • 2 Folkenavnet


  • 3 Slægtskab og forhistorie


  • 4 Inddeling


  • 5 Udtale


  • 6 Se også


  • 7 Referencer


  • 8 Eksterne henvisninger




Oldgræsk og nygræsk |


Det græsk, som blev brugt i antikken, kaldes oldgræsk. På grund af græsks store betydning er det dog almindeligt, at kalde det græsk, hvorimod det moderne sprog normalt må præciseres nygræsk.


Forskellen mellem oldgræsk og nygræsk er så betydelig, at man ikke uden videre kan forstå det ene, fordi man har lært det andet. Retstavningen har ikke ændret sig så meget, men udtalen er vidt forskellig. Mange af ordene er stadig de samme, selv om der har været en vis udskiftning. Grammatikken er noget anderledes. Det utal af bøjningsformer, der kendetegner oldgræsk, er blevet indskrænket kraftigt i nygræsk (futurum, optativ og infinitiv er forsvundet som selvstændige bøjninger; dativ er ligeledes forsvundet).



Folkenavnet |


Grækenland, græsk og grækere er det almindelige navn for landet, sproget og folket i Europa og stammer fra latin (Graecia, Graecus). Grækerne kaldte sig derimod i oldtiden hellenere (Ἕλληνες) og landet for Hellas (Ἑλλάς). Dette navn blev genoptaget, da den moderne græske stat blev dannet i det 19. århundrede. I mellemtiden havde de kaldt sig romæere (Ῥωμαῖοι ell. Ῥωμιοί), egtl. "romere", fordi de var efterkommere af det Østromerske (Byzantinske) Riges græsktalende befolkning.
Homer bruger ikke hellenernavnet, men kalder grækerne for achaier, argeier eller danaer.



Slægtskab og forhistorie |


Græsk er et indoeuropæisk sprog ligesom dansk, tysk, engelsk, fransk, russisk osv. Inden for den indoeuropæiske sprogfamilie synes græsk at være tættest beslægtet med de indoariske sprog (f.eks. sanskrit, hindi, urdu), iranske sprog (f.eks. avestisk, persisk, kurdisk) og armensk. Disse sproggrupper er derfor sandsynligvis efterkommere af indoeuropæiske dialekter, der blev talt i nærheden af hinanden i det (hypotetiske) indoeuropæiske urhjem.


Hvornår urformen af græsk kom til Grækenland er omstridt. De, der mener, det indoeuropæiske urhjem befandt sig i Lilleasien, vil være tilbøjelig til at hævde, at sproget kom til Grækenland direkte derfra sammen med de første agerdyrkere. De, der placerer urhjemmet på stepperne nord for Sortehavet og Det kaspiske Hav, forestiller sig derimod i reglen en senere dato, omkr. 3300 f.Kr., omkr. 2000 f.Kr. eller omkr. 1650 f.Kr., alt efter om man sætter de første grækere i forbindelse med kurganbegravelser, med en særlig keramiktype eller med indførelsen af den hestetrukne stridsvogn.



Inddeling |


Forskellige perioder havde forskellige former for græsk:





















Mykensk græsk
1500-1200 f.Kr.

Mykensk er overleveret i tekster (fortrinsvis lertavler) skrevet i stavelsesskriften Linear B og fundet i Mykene, Pylos, Knossos og Theben. Sprogforskere regner gerne med, at græsk var delt op i to dialekter, en sydlig og en nordlig. Fra sydgræsk, som mykensk repræsenterer, stammer de klassiske dialekter arkadisk-kyprisk og attisk-ionisk. Fra nordgræsk, der ikke er overleveret i skriftlige kilder fra det 2. årt. f.Kr., stammer dorisk og (til dels) æolisk.

Klassisk græsk
800-323 f.Kr.
Dette sprog var opsplittet i forskellige dialekter: attisk-ionisk (Attika, Euboia, ægæiske øer og det sydvestlige Lilleasien), arkadisk-kyprisk (det indre Peloponnes og Cypern), olisk (Thessalien, Boiotien, Lesbos og det nordvestlige Lilleasien) og dorisk eller vestgræsk (det meste af Peloponnes og Mellemgrækenland, Kreta og Rhodos). Men disse dialekter har været indbyrdes forståelige, hvorfor man ikke taler om forskellige sprog.

Hellenistisk græsk
323-31 f.Kr.
I det 4. århundrede f.Kr. begynder de klassiske dialekter at forsvinde til fordel for en fælles dialekt, koiné (græsk: κοινή "fælles"), der lægger sig tættest op ad attisk. Takket være Alexander den Stores erobringer blev koiné et verdenssprog i hele det østlige Middelhavsområde. Det Nye Testamente er skrevet på koiné.
Kejsertidens græsk
31 f.Kr.-330 e.Kr.

Koiné var fortsat det almindelige sprog, men en del forfattere valgte at skrive på klassisk attisk (atticisme).

Byzantinsk græsk
330-1453 e.Kr.
Folkesproget lå halvvejs mellem oldgræsk og nygræsk, men de fleste litterære tekster blev fortsat skrevet på en form for oldgræsk.

Nygræsk
1453 e.Kr.-
I lang tid fortsatte man med at skrive på en form for oldgræsk, og da man begyndte at skrive på nygræsk, var det med et stærkt oldgræsk islæt, katharévusa (nygræsk καθαρεύουσα "rensende (sprog)"). Folkesproget, dimotikí (nygræsk δημοτική "folkelig") vandt dog frem til sidst og er i dag landets officielle sprog.


Udtale |


Oldgræsk og nygræsk skrives med det samme alfabet, og den klassiske ortografi er stort set bevaret indtil i dag, men udtalen er vidt forskellig. Sprogvidenskaben har dannet sig et ganske godt billede af, hvordan klassisk attisk græsk har været udtalt. I den nedenstående tabel er de to udtaler sammenstillet:






























































































































































Bogstav
Transskription
Klassisk græsk
Moderne græsk

α
a
[a] eller [aː] (som i dansk tam, varme)
[a] (som i tam)

αι
ai
[ai] (som dansk rejse)
[ε] (som i dansk tænde, læne)

αυ
au
[au] (som i dansk havne)
[av] (som i engelsk love); [af] (som i dansk haft) foran ustemte konsonanter

β
b
[b] (som i dansk bil)
[v] (som i dansk vand)

γ
g
[g] (som i fransk goût)
[ɣ] ("blødt g" som i spansk hago)
[ʝ] (som i svensk jord) foran ι, η, υ, ει, οι, ε, αι

γγ
ng
[ŋg] (som i engelsk longer)
[ŋɣ] (omtrent som i langrend)
[ŋj] (som i tunghjertet)

νκ
nk
[ŋk] (som i tænke)
[ŋg] (som i engelsk Ganges) foran ι, η, υ, ει, οι, ε, αι

δ
d
[d] (som i fransk dent)
[ð] ("blødt d som i engelsk that, spansk vida)

ε
e
[e] (som i midte)
[ε] (som i tænde, læne)

ει
ei
[iː] (som i dansk time), ældre snart [eː] (som i dansk vene), snart [ei]
[i] (som i dansk bidt, time); [j] foran trykstærke vokaler

ευ
eu
[eu] (som i dansk levende snarere end levne)
[εv] (som i engelsk seven); [εf] foran ustemte konsonanter

ζ
z
[z] (som i engelsk zone, tysk sieben), ældre [zd] eller [dz]
[z] (som i engelsk zone, tysk sieben)

η
ē
[εː] (som i dansk læne)
[i] (som i dansk bidt, time)

ηυ
ēu
[εːu] (som i dansk bævende)
[iv] (som i engelsk (verbum) live); [if] foran ustemte konsonanter

θ
th
[tʰ] (som i svensk tand)
[θ] (som i engelsk think)

ι
i
[i] eller [iː] (som i dansk bidt, time)
[i] (som i dansk bidt, time); [j] foran trykstærke vokaler

κ
k
[k] (som i gave)
[k] (som i gave)
[c] (som i gjorde) foran ι, η, υ, ει, οι, ε, αι

λ
l
[l]
[l]

μ
m
[m]
[m]

μπ
mp
[mp] (som i kæmpe)
[(m)b] (som i engelsk bamboo)

ν
n
[n]
[n]

ντ
nt
[nt] (som i vante)
[(n)d] (snart som i engelsk dandy, snart som i daddy )

ξ
x
[ks] (som i laks)
[ks] (som i laks)

ο
o
[o] (som i dansk boplads snarere end ost)
[o], [ɔ] (som i dansk ost, luk eller hugge)

οι
oi
[oi] (som i engelsk boy)
[i] (som i dansk bidt, time); [j] foran trykstærke vokaler

ου
ou
[uː] (som i dansk bule), ældre snart [oː] (som i dansk tone), snart [ou]
[u] (som i dansk bulle, bule); [w] foran trykstærke vokaler

π
p
[p] (som i bog)
[p] (som i bog)

ρ
r
[r] (som italiensk); ustemt [r̥] i begyndelsen af et ord (som islandsk hríngur)
[r] (som italiensk)

σ
s
[s]; [z] foran β, δ, γ, μ
[s]; [z] foran β, γ, μ

τ
t
[t] (som i dag)
[t] (som i dag); [d] efter ν

τσ
ts

(findes ikke)
[ts] (som i dansk satse, tysk zehn); [dz] efter ν

τζ
tz

(findes ikke)
[dz] (som i serbokroatisk Dzindzic)

υ
y
[u] (som dansk kutter)
[i] (som i dansk bidt, time); [j] foran trykstærke vokaler

υι
yi
[yi] (sandsynligvis med den første vokal som kerne, dvs. "ui" (som i dansk huje)
[i] (som i dansk bidt, time); [j] foran trykstærke vokaler

φ
ph
[pf] (som i tysk apfel)
[f]

χ
ch
[kʰ] (som i kage)
[χ] (som "j" i spansk hijo); foran ι, η, υ, ει, οι, ε, αι [ç] (som i tysk lächeln, affekteret dansk rigt)

ψ
ps
[ps] (som i slips)
[ps] (som i slips)

ω
ō
[ɔː] (langt å som i dansk låne)
[o], [ɔ] (kort "å" som i dansk ost, luk eller hugge)


Se også |


  • Græsk litteratur

  • Griko


Referencer |




  1. ^ Ethnologue: Greek, Ancient, hentet 12. maj 2016, (engelsk)
    Ethnologue: Cappadocian Greek, hentet 12. maj 2016, (engelsk)
    Ethnologue: Greek, hentet 12. maj 2016, (engelsk)
    Ethnologue: Pontic, hentet 12. maj 2016, (engelsk)
    Ethnologue: Tsakonian, hentet 12. maj 2016, (engelsk)



  2. ^ Jeffries, Ian. Eastern Europe at the end of the 20th century. books.google.com. s. 69. Hentet 9. september 2013. 


  3. ^ abc List of declarations made with respect to treaty No. 148. Council of Europe. Hentet 8. december 2008. 


  4. ^ "Greek in Hungary". Database for the European Charter for Regional or Minority Languages (Public Foundation for European Comparative Minority Research). Hentet 31. maj 2013. 


  5. ^ Hellenic Republic: Ministry of Foreign Affairs: Italy: The Greek Community Arkiveret august 5, 2012 fra Internet Archives Wayback Machine


  6. ^ Tsitselikis, Konstantinos (2013). "A surviving treaty: the Lausanne minority protection in Greece and Turkey". I: Kristin Henrard. The interrelation between the right to identity of minorities and their socio-economic pamrticipation. Leiden: Martinus Nijhoff. ss. 294–295. 


  7. ^ Language Use in the United States: 2011. United States Census. Hentet 17 October 2015. 



Eksterne henvisninger |




  • Wikipedia-logo.png Der findes også en Wikipedia på (ny)græsk.




Hentet fra "https://da.wikipedia.org/w/index.php?title=Græsk_(sprog)&oldid=9514395"










Navigationsmenu




























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.316","walltime":"0.469","ppvisitednodes":"value":4678,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":41727,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":15001,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":11,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":8595,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":1,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 374.159 1 -total"," 41.98% 157.059 1 Skabelon:Sprogboks"," 24.27% 90.801 1 Skabelon:Reflist"," 24.01% 89.828 1 Skabelon:Autoritetsdata"," 9.84% 36.836 5 Skabelon:Flagland"," 8.09% 30.275 5 Skabelon:Citation/core"," 7.63% 28.531 2 Skabelon:Cite_book"," 6.95% 26.001 6 Skabelon:Flag"," 6.82% 25.517 1 Skabelon:Commonscat"," 3.92% 14.675 3 Skabelon:Cite_web"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.044","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1371943,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1338","timestamp":"20190425153749","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":134,"wgHostname":"mw1320"););

Popular posts from this blog

Log på Navigationsmenu

Creating second map without labels using QGIS?How to lock map labels for inset map in Print Composer?How to Force the Showing of Labels of a Vector File in QGISQGIS Valmiera, Labels only show for part of polygonsRemoving duplicate point labels in QGISLabeling every feature using QGIS?Show labels for point features outside map canvasAbbreviate Road Labels in QGIS only when requiredExporting map from composer in QGIS - text labels have moved in output?How to make sure labels in qgis turn up in layout map?Writing label expression with ArcMap and If then Statement?

Nuuk Indholdsfortegnelse Etyomologi | Historie | Geografi | Transport og infrastruktur | Politik og administration | Uddannelsesinstitutioner | Kultur | Venskabsbyer | Noter | Eksterne henvisninger | Se også | Navigationsmenuwww.sermersooq.gl64°10′N 51°45′V / 64.167°N 51.750°V / 64.167; -51.75064°10′N 51°45′V / 64.167°N 51.750°V / 64.167; -51.750DMI - KlimanormalerSalmonsen, s. 850Grønlands Naturinstitut undersøger rensdyr i Akia og Maniitsoq foråret 2008Grønlands NaturinstitutNy vej til Qinngorput indviet i dagAntallet af biler i Nuuk må begrænsesNy taxacentral mødt med demonstrationKøreplan. Rute 1, 2 og 3SnescootersporNuukNord er for storSkoler i Kommuneqarfik SermersooqAtuarfik Samuel KleinschmidtKangillinguit AtuarfiatNuussuup AtuarfiaNuuk Internationale FriskoleIlinniarfissuaq, Grønlands SeminariumLedelseÅrsberetning for 2008Kunst og arkitekturÅrsberetning for 2008Julie om naturenNuuk KunstmuseumSilamiutGrønlands Nationalmuseum og ArkivStatistisk ÅrbogGrønlands LandsbibliotekStore koncerter på stribeVandhund nummer 1.000.000Kommuneqarfik Sermersooq – MalikForsidenVenskabsbyerLyngby-Taarbæk i GrønlandArctic Business NetworkWinter Cities 2008 i NuukDagligt opdaterede satellitbilleder fra NuukområdetKommuneqarfik Sermersooqs hjemmesideTurist i NuukGrønlands Statistiks databankGrønlands Hjemmestyres valgresultaterrrWorldCat124325457671310-5