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Biomoléculas


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Biomolécula




De Wikipedia






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Les biomoléculas son les molécules constituyentes de los seres vivos. Los seis elementos químicos o bioelementos más abondosos nos seres vivos son el carbonu, hidróxenu, osíxenu, nitróxenu, fósforu y azufre (C, H, O, N, P, S) , que constitúin les biomoléculas (glúcidos, lípidos, proteínes, acedos nucleicos).[1] Estos seis elementos son los principales componentes de les biomoléculas por cuenta de que:


  1. Dexen la formación d'enllaces covalentes ente ellos, compartiendo electrones, por cuenta de la so pequeña diferencia de electronegatividad. Estos enllaces son bien estables, la fuercia d'enllaz ye directamente proporcional a les mases de los átomos xuníos.

  2. Dexen a los átomos de carbonu la posibilidá de formar cadarmes tridimensionales –C-C-C- pa formar compuestos con númberu variable de carbonos.

  3. Dexen la formación d'enllaces múltiples (dobles y triples) ente C y C; C y O; C y N. Según estructures llineales, ramificaes, cícliques, heterocíclicas, etc.

  4. Dexen la posibilidá de que con pocos elementos dean una enorme variedá de grupos funcionales (alcoholes, aldehídos, cetonas, ácidos, amines, etc.) con propiedaes químiques y físiques distintes.



Índiz





  • 1 Clasificación de les biomoléculas

    • 1.1 Biomoléculas inorgániques


    • 1.2 Biomoléculas orgániques o principios inmediatos

      • 1.2.1 Glúcidos o carbohidratos


      • 1.2.2 Lípidos


      • 1.2.3 Proteínes


      • 1.2.4 Acedos nucleicos


      • 1.2.5 Vitamines




  • 2 Metabolitos secundarios


  • 3 Ver tamién


  • 4 Referencies




Clasificación de les biomoléculas |


Según la naturaleza química, les biomoléculas son:



Biomoléculas inorgániques |


Son molécules que tienen tantu los seres vivos como los cuerpos inertes, anque son imprescindibles pa la vida, como'l agua, la molécula inorgánica más abondosa, los gases (osíxenu, etc.) y los sales inorgánicos: aniones como fosfatu (HPO4), bicarbonatu (HCO3) y cationes como'l amonio (NH4+).



Biomoléculas orgániques o principios inmediatos |


Son sintetizaes principalmente polos seres vivos y tienen una estructura con base en carbonu. Tán constituyíes, principalmente, polos elementos químicos carbonu, hidróxenu y osíxenu, y con frecuencia tamién tán presentes nitróxenu, fósforu y azufre; tamién s'atopen molécules con dalgunos metales de transición como'l fierro, cobaltu y níquel, llámense Oligoelementus y anque s'atopen en cantidaes bien pequeñes, son necesarios pa la vida.


Les biomoléculas orgániques pueden arrexuntase en cinco grandes tipos:



Glúcidos o carbohidratos |


Artículu principal: Glúcidos

Los glúcidos (impropiamente llamaos hidratos de carbonu o carbohidratos) son la fonte d'enerxía primaria qu'utilicen los seres vivos pa realizar les sos funciones vitales; la glucosa ta de primeres d'una de les rutes metabóliques productores d'enerxía más antigua, la glucólisis, usada en tolos niveles evolutivos, dende les bacteries a los vertebraos. Munchos organismos, especialmente los vexetales (algues, plantes) almacenen les sos reserves en forma de almidón n'estructures denominaes amiloplastos, sicasí los animales formen el glucóxenu, ente ellos estrémase pola cantidá y el númberu de ramificaciones de la glucosa. Dellos glúcidos formen importantes estructures esquelétiques, como la celulosa, constituyente de la paré celular vexetal, o la quitina, que forma la cutícula de los artrópodos.



Lípidos |


Artículu principal: Lípidos

Los lípidos saponificables cumplen dos funciones primordiales pa les célules; per una parte, los fosfolípidos formen la cadarma de les membranes celulares (bicapa lipídica); por otra, los triglicéridos son el principal almacén d'enerxía de los animales. Los lípidos insaponificables, como los isoprenoides y los esteroides, desempeñen funciones reguladores (colesterol, hormones sexuales, prostaglandines).



Proteínes |


Artículu principal: Proteínes

Les proteínes son les biomoléculas que más diversidá de funciones realicen nos seres vivos; práuticamente tolos procesos biolóxicos dependen de la so presencia y/o actividá. Son proteínes casi toles enzimes, catalizadores de reacciones metabóliques de les célules; munches hormones, reguladores d'actividaes celulares; la hemoglobina y otres molécules con funciones de tresporte na sangre; anticuerpos, encargaos d'acciones de defensa natural contra infecciones o axentes estraños; los receptores de les célules, a los cualos afítense molécules capaces de desencadenar una respuesta determinada; la actina y la miosina, responsables finales del acurtiamientu del músculu mientres l'estáu de la contraición; el coláxenu, integrante de fibres altamente resistentes en texíos de sosten de la planta y el tarmu.



Acedos nucleicos |


Artículu principal: Acedos nucleicos

Los ácidos nucleicos, ADN y ARN, desempeñen, seique, la función más importante pa la vida: contener, de manera codificada, les instrucciones necesaries pal desenvolvimientu y funcionamientu de la célula. L'ADN tien la capacidá de retrucar, tresmitiendo asina diches instrucciones a les célules fíes que van heredar la información.


Dalgunes, como ciertos metabolitos (acedu pirúvico, acedu láctico, ácidu cítrico, etcétera.) nun encaxar en nenguna de les anteriores categoríes citaes.



Vitamines |


Artículu principal: vitamina

Les vitamines son precursores de coenzimes, (anque nun son puramente enzimes) grupos prostéticos de les enzimes. Esto significa, que la molécula de la vitamina, con un pequeñu cambéu na so estructura, pasa a ser la molécula activa, seya esta coenzima o non.


Los requisitos mínimos diarios de les vitamines nun son bien altos, precísense tan solo dosis de miligramos o microgramos conteníes en grandes cantidaes (proporcionalmente falando) d'alimentos naturales. Tanto'l defectu como l'escesu de los niveles vitamínicos corporales pueden producir enfermedaes que van dende leves a graves ya inclusive bien graves como la pelagra o la llocura ente otres, ya inclusive la muerte. Dalgunes pueden sirvir como ayuda a les enzimes qu'actúen como cofactor, como ye'l casu de les vitamines hidrosolubles.



Metabolitos secundarios |


Artículu principal: Metabolismu secundariu

Les biomoléculas que son constituyentes fundamentales en procesos vitales de los seres vivos (mentaos enantes) son denominaos metabolitos primarios. Estos metabolitos tienen distribución taxonómica amplia. Puede considerase que los metabolitos primarios por excelencia son la glucosa, la ribosa, la fructosa, el acedu pirúvico, el gliceraldehído, el acedu acético (Esterificado como acetil coenzima A), el acedu oxaloacético, el acedu málico, el ácidu 2-oxoglutárico, el acedu palmítico, el acedu esteárico, el acedu oleico, el porfibilinógeno, el pirofosfato de isopentenilo, los 20 aminoácido proteínicos, les bases púricas, les bases pirimidínicas y les Vitamines del grupu B.


Esisten compuestos orgánicos provenientes de los metabolitos primarios, que cumplen funciones complementaries a les vitales, tales como comunicación intra y interespecífica, defensa contra radiación, conxelación, ataque de patóxenos o parásitos. A estos compuestos denominar metabolitos secundarios.[2]




Mapa xeneral de metabolitos secundarios


Los principales metabolitos secundarios entienden:



  • Policétidos y metabolitos secundarios d'ácidos grasos

  • Terpenos

  • Metabolitos secundarios del ácidu shikímico

  • Aminoácidos non proteínicos

  • Antibióticos peptídicos


  • Glucósidos cianogénicos y glucosinolatos

  • Metabolitos secundarios de la ruta del ácidu cítrico

  • Ciclitoles

  • Alcaloides


Ver tamién |


  • Metabolismu secundariu

  • Metabolitos secundarios de les plantes

  • Metabolómica

  • Proteómica


Referencies |



  1. Lehninger, A. L. 1976. Cursu curtiu de bioquímica. Omega, Barcelona ISBN 84-282-0445-4.


  2. Dewick, Paul M. (2009). Melecinal natural products: a biosynthetic approach. John Wiley and Sons. ISBN 0470741686, 9780470741689.




Biomolécula








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